něco horkého na zahřátí
připravte si (uvádím poměr, množství je podle velikosti sešlosti, množství koření dle chuti)
1/3 vody,
1/3 medu, ideálně domácího
1/3 dobrého kvalitního alkoholu- nejlépe calvados, nebo hruškovici, nemáte-li, dá se použít i kvalitní vodka- na utrejchy ve stylu tuzemáků předem zapomeňte!
3-4 hřebíčky (možno vynechat)
3-4 kuličky nového koření - u většího množství, než litr hotové směsi, přidejte pár kuliček navíc
1 ruličku skořice (možno vynechat)
strouhaný muškátový oříšek (dle chuti, asi 1/5 oříšku)
badyán (možno vynechat)
kousek vanilky (možno vynechat)
sušenou citronovou nebo pomerančovou kůru (možno použít i hotovou směs celého koření do vařeného vína, ale NEPOUŽÍVEJTE ROZPUSTNÉ SMĚSI s cukrem!
citron nebo pomeranč,
ovoce nebo čerstvou meduňku na ozdobu
Vodu svařte s kořením, odstavte, přilijte nejdřív alkohol, pak med a dobře promíchejte. Nakonec dochuťte čerstvě vyždímaným citronem nebo pomerančem a rozlijte do sklenic na horké nápoje nebo do šálků.Kdo rád sladké, doporučuji dosladit lžičkou medu, v nejhorším i třtinovým cukrem nebo hnědým kandysem. Podávejte horké. Můžete dochutit- dozdobit plátkem citronu, pomeranče, hvězdičkou karamboly, celým rozkrájeným kumkvátem, rozinkami, křížalami...
Medovinu si můžete připravit i do zásoby . V uzavřené lahvi od alkoholu vydrží i několik let, uhájíte-li ji před komzumenty.