Ahojky, léto je pomalu za námi, z kočky se mi vyklubal dobře utajený kocour, jablka padají ze stromů, tak abychom z toho všeho neumrzli....Potřebovat budete jablka ( nejlépe z vlastní zahrady, nejhůř od silnice- pokud jste se už rozhodli riskovat zdraví, zcela určitě nejezte ani slupku, ani jadýrka, obojí je natřískané exhaláty až hanba- dužniny se to kupodivu tolik netýká, ale stejně je nejím...) skořici, cukr, makovou náplň a štrůdlové těsto ( moje babička je dělala z hladké mouky, vody, lžičky octa a špetky soli, nechala hodinku odležet a pak natahovala do průsvitných plátků na pomoučené utěrce, já si obvykle vystačím s lístkovým těstem, kysaným těstem z hladké mouky, nebo jogurtovým těstem, dobré je i těsto po babičce, do něhož se rozstrouhá celý pokrmový tuk typu Iva, např. Lukana nebo Omega). Všeho přiměřeně...těsto musí být pevné atak odpočaté, že se hezky táhne a netrhá se. Po tence vyváleném těstě, posypaném makovou náplní, kdo nerad mák, může i strouhanku, prostřete hodně rozstrouhaných jablek -ty ze zahrady klidně i se slupkou- posypejte skořicí s cukrem a hezky opatrně stočte. Velcí mlsouni mohou navrch ještě potřít směsí rozpuštěného másla, rumu a cukru, kdo chcete mít závin pěkný, použijte klasické rozšlehané vajíčko, ale de facto se nic nestane, když si jen namočíte štěteček nebo ruce ve studené vodě a povrch pěkně uhladíte, a šup s tím na plech vyložený pečícím papírem a do horké trouby- a pak už jen hlídat, aby se to nepřipeklo. Ke hlídání si udělejte třeba zázvorový čaj z koleček zázvoru, horké vody, medu a citronové šťávy, vemte si časopis nebo oblíbenou ruční práci a nenechte se rušit-leda vůní linoucí se z trouby. Mám takovou zkušenost, že nestačí vychládnout a rodina klidně přežije i absenci pocukrování. Dokonce jsem pekla i úplně bez cukru, pro mou maminku s diabetes - mák bylo sice potřeba semlít, ale rozpečená jablka se skořicí byla sladká ažaž. Propříště nahraďte jablka půlenými švestkami nebo i tmavými hrozny.